Eerbetoon aan mijn schoonvader

Gecategoriseerd | Marja van der Ende

Eerbetoon aan mijn schoonvader

Geplaatst op 18 april 2018 door Marja van der Ende

Victor ‘Zorbas’ Arditi
16-03-1933 – 18-04-2017

Onder die wiekenloze molen

Onder die wiekenloze molen
Daar lig jij
Man van de wereld
In Westlandse grond
Gewezen zwerver verbannen van dat eiland
Waar in een liefst vergeten verleden
Men juist naar verbannen werd
Jouw levenswerk
In Westlandse grond

Onder die wiekenloze molen
Vonden wij jouw laatste rustplaats
Ver van jouw geboorteland
In Westlandse grond
Je wilde terug naar vader en moeder
Maar dat bleek te ver
Dus brachten we het zand naar jou
Mee naar beneden
In Westlandse grond

Onder die wiekenloze molen
Werden jouw moedertalen stof
Tussen Westlanders te jong en oud
In Westlandse grond
Ons taaltje beheerste je niet
De stad bracht jou lotgenoten
Dagelijks heen en weer
Nooit alleen toch eenzaam
Op Westlandse grond

Onder die wiekenloze molen
Ben je toerist in Westlandse grond
Leef je voort op papier
Door laserstraal gebrand
Zien we jouw levenswerk
Horen we jouw boodschap
Telkens weer
Herhaalt de geschiedenis zich?
Of herhaalt mens de geschiedenis…

© Marja van der Ende

Op 18 april 2018 was het een jaar geleden dat mijn schoonvader Victor ‘Zorbas’ Arditi overleed. Bij veel Westlanders is hij bekend als Victor Zorbas, toeristisch gids op Spinalonga (Kreta). Vanaf de jaren 80 tot 2013 leidde hij mensen rond op deze voormalige leprakolonie, heeft hij boeken geschreven en DVD’s gemaakt over de geschiedenis van dit piepkleine eilandje waar mensen met lepra tot 1957 naar verbannen werden en in erbarmelijke omstandigheden leefden. Doordat hij het ware verhaal achter dit menselijk drama vertelde, raakte hij meer en meer verbannen van het eiland, omdat de Grieken deze waarheid in zijn ogen wilden verdoezelen door de gebouwen te restaureren.

Voor en na zijn tijd op Kreta woonde Victor in het Westland, eerst in ‘s-Gravenzande waar zijn kinderen zijn grootgebracht en de laatste jaren van zijn leven in Honselersdijk. Hij sprak 16 talen en zelfs in de laatste jaren voor zijn dood, reisde hij elke dag naar Den Haag met de bus om, veelal Turkse, immigranten en hun kinderen als tolk en juridisch adviseur te helpen met papierwerk en officiële documenten.

Precies 1 jaar na zijn overlijden hebben wij een vernieuwde website over Victor Zorbas en Spinalonga gelanceerd. Hierop is zijn levenswerk op papier en DVD te bestellen en kunnen filmpjes en foto’s bekeken worden. Ook kunnen mensen die eerder met hem een excursie naar Spinalonga hebben gemaakt, een bericht achterlaten in het gastenboek

Marja van der Ende

Over

Mijn naam is Marja van der Ende en ik ben… nuchter                 open  delend en verbindend communicerend begaan met omgeving en medemens hyperactief en veelzijdig ondernemend observerend en onderzoekend emotioneel en fysiek bewust Brusje en kwetsbaar echt Westlands Mens… …Schrijver… Schrijven heeft in toenemende mate een belangrijke plek in mijn leven en werk. Naast mijn boek Vrij en blij zelfstandig ondernemen (2012, Uitgeverij Gopher) schrijf ik in veel verschillende vormen:
– Voor het initiatief ‘Fietsen voor m’n eten – Westland‘ schrijf ik verslagen van fietstochten in de Facebook-groep en blogs op de website.
– Voor de Stichting Bezoek Westland schrijf ik blogs over stalletjes langs de weg
– Voor vakbladen voor natuurgerichte gezondheidsprofessionals schrijf ik artikelen over ondernemen, stress en ADHD. Ik ben actief redactielid van de Message, vakblad van de Belangenvereniging voor Beroepsbeoefenaars in de Massage- en Sportverzorgingsbranche.
– Voor blogsdieraken.nl schrijf ik op persoonlijke titel blogs over zaken in het nieuws die met slachtofferschap te maken hebben: vluchtelingen, #metoo, burn-out, ADHD, trauma en drama in het gezin, …
– Voor wijlen mijn schoonvader Victor Zorbas, die boeken heeft geschreven over voormalig leprakolonie Spinalonga (Kreta), beheer ik de website en verspreiding van zijn gedachtegoed op papier en DVD.
– Tijdens Café Mooie Woorden in april 2018 ben ik geïnspireerd geraakt om ook gedichten te schrijven. Wie weet voldoende voer voor een gedichtenbundel in de toekomst? De tijd zal het leren… …Harde werker… In mijn werk noem ik mezelf Blokkade-eXpert. Door ervaringen met trauma’s in het gezin waarin ik opgroeide en momenten van stress in mijn (werk)leven, door gevolgde opleidingen en door veel onderzoeken, is een effectieve werkmethode ontstaan waarmee ik mezelf bevrijd heb van vervelende spanning en oud zeer. Een manier van leven waardoor de stress die ik nog ervaar, functioneel is om in beweging te komen. Deze methode heb ik beschreven in mijn boek Vrij en blij zelfstandig ondernemen…MultiKracht®… Sinds 2005 begeleid ik andere mensen naar stressvrij leven, werken en ondernemen vanuit mijn praktijk SuXeed. Ik ben geboren en getogen in ‘s-Gravenzande, gemeente Westland. Westlanders zijn opgevoed met het motto ‘Hard werken en niet zeuren’ en zo ging ik ook aan de slag. Tot een burn-out op 24-jarige leeftijd mij deed inzien dat dit zo niet langer kon. Na nog een aantal jaren in het bedrijfsleven in verschillende marketingfuncties gewerkt te hebben, ben ik mij gaan omscholen tot massagetherapeut. Inmiddels zijn daar vele disciplines bijgekomen en zet ik de inhoud van mijn rugzak (ook mijn achtergrond in de marketing en mijn ervaring als veelzijdig ondernemer) volledig in om SuXeed de vorm te geven die het nu heeft. Deze rugzak plus waardevolle inhoud noem ik MultiKracht®.        
 
 
 
 
 
 

Lees alle berichten van:

Laat een reactie achter

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld